Gürer: 'Sağlıkta taşeron sistemi sonlanmalı ve yıpranma payı verilmelidir

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türk Sağlık –Sen Niğde Şubesi’nin Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, emeğin en yüce değer olduğunu belirterek, Türkiye’de sendikaların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. 
 
15 MİLYON ÇALIŞANDAN SADECE 670 BİNİ TOPLU SÖZLEŞME YAPABİLİYOR
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hüdavent Hatun Sosyal Tesisinde, Türk Sağlık-Sen’in 3. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı. Ömer Fethi Gürer, genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’de sosyal güvenceli 15 milyon çalışanın olduğunu, bunlardan sadece 1 milyon 500 bin sendika üyesi işçi ve memur bulunduğunu ifade ederek, “Bunların içinden de sadece 670 bin civarında çalışanın grev hakkı ve toplu sözleşme hakkı var. 15 milyon çalışandan sadece 670 bin kişi grev ve toplu sözleşme yapabiliyor. Örgütlenme ve hak alma mücadelesi önünde engeller var. Bu nedenle Türkiye’nin sorunları artıyor. Herkes düşüncesine haklı mücadelesine sahip çıkarsa, mücadelesini özgürce verirse bu kadar sorun olmaz” dedi. 
 
HASTANE VAR AMA DOKTOR YOK
 
Ömer Fethi Gürer, konuşmasında sağlık sistemi sorunlarına değindi "Otel gibi hastaneler yapıldı deniliyor; doğru ama içinde doktor yok. Çalışanda Liyakat esas alınmıyor. Sistem taşeronlaştırılmış , çalışma saatleri düzensiz. Bir hastanenin kapısından içeri girdiğinizde kapı görevlisi, güvenlik görevlisi, ambulans şoförü, hemşire, taşeron. Kadrosuz çalışanlar, sosyal haklardan yararlanmıyor, ucuz emek gücü, soru sorma ve mücadele gücüne sahip değiller. Çalışanların hakları verilmiyor, sistem yaz boz tahtası, mevcut hakları verilmiyor. Ne yazık ki ülkemizde çalışan kesim sorunlu” diye konuştu. 
 
YIPRANMA HAKKI NE OLDU?
 
Taşeron işçi çalıştırma sisteminin ortadan kaldırılması gerektiğine değinen Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı 2014 yılında çalışanlara 5 yıla bir yıl yıpranma hakkı verileceğinin sözünü vermişti. 2017 yılı Mart ayında  ‘Meclis tatile girmeseydi verecektim’ dedi ama ne yazık ki bu sözlerini de yerine getiremediler. Sağlıkta kadro açığı var. Bu yıl alınan atanmak için güvenlik soruşturmasının sonucunu bekliyor, aylar geçti iş başı verilmedi. OHAL kapsamında atama süreci sonlanmadı. Sağlık Bakanı  Başbakan Yardımcısı sağlıkçılara ek atama sözü verdi. Yıl bitmeden ama hala ek atamalarda yapılmadı" dedi.

EMEĞİN KARŞILIĞI VERİLMİYOR
 
Türkiye’de emeğin karşılığının verilmediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Misakı Milli sınırları içinde bu ülkenin  birliğini, dirliğini, bayrağını, ezanını savunmak hepimizin görevidir. Kendimize ait sorunlarımızı özgürce, cesurca her ortamda söyleyeceğiz ki yönetenlerin haberi olsun ve çözüm üretsinler” diye konuştu. 
 
BAYRAMDA ÇOCUĞUNA HARÇLIK VEREMEYEN EMEKLİLER VAR
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bayramda çocuğuna harçlık veremeyecek duruma gelen emeklilerin, semt pazarlarına akşam saatlerinde giderek, o saatlerde ucuzlayan meyve ve sebze almaya çalıştığına dikkat çekerek, “Durum bu ve ortada ciddi sorunlar var demektir” ifadesini kullandı. 
 
ENGELLER KALDIRILSIN
 
Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de sendikaların önündeki engeller kaldırılsın. Yöneticiler, sendikaların çalışanların kimin nereye üye olacağına karışmasın. Toplu sözleşmede çoğunluğun değil, bir kişi dahi olsun herkesin söz hakkı olsun. Emekli olanların temsilcileri de toplu sözleşme görüşmelerinde bulunsun. Dayanışma içinde olalım. Emeğin hakkını savunalım…”dedi.

Bakmadan Geçme