Gıda Zehirlenmelerine Karşi Önleminizi Aldiniz Mi?

Uzm. Dr. Ramazan Gözüküçük

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi özellikle besinler yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının artışına ve gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Yaz aylarında özellikle gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalmamak için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük’ten öğrendik…

Gıdalarınızı mutlaka buzdolabında saklayın

Listeria bakterileri süt, yoğurt, peynir, kavun gibi taze ürünlerin yanı sıra bazı işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Bu bakteri soğukta da yaşayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklar, yaşlılar ve hamileler risk altındadır. Maruz kaldıktan yaklaşık 2 ay sonra ortaya çıkan enfeksiyonun belirtileri ateş, mide ve kas ağrısı veya ishaldir. Bazen menenjit gibi ağır durumlara da sebep olabilmektedir. Bu bakteriden korunmak için gıdaları buzdolabında saklayın, aldığınız etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyun, son kullanma tarihlerine ve temizliğine çok dikkat edin.

Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın

Salmonella, kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bakteriye maruz kaldıktan 12-72 saat sonra mide krampları, ateş ve ishalle kendini gösterir. Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketin; çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizleyin.

Açıkta satılan sütler yerine pastorize edilmiş sütleri tercih edin

Koli basili, insan ve tüm hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde bulunabilir. Enfeksiyon şiddetli karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Hastalık genellikle maruz kaldıktan sonra birkaç gün içinde iyileşmeye başlasa da yaklaşık bir hafta sürer ve bağışıklık sistemi düşük kişiler çok ağır geçirebilir. İçeceğiniz süt pastörize değilse aldığınız kaynağın temizliğinden emin olun, sütü iyice kaynatın ya da pastörize edilmiş sütleri satın alın. Meyve ve sebzeleri bol su ile yeşil yapraklı sebzeleri ise yapraklarını tek tek ayırarak yıkayın ve mümkünse çiğ değil pişirerek tüketin.

Konserve seçmeden önce kutularına dikkat edin

Botulizm, konservelerde oluşan ve yanlış saklama koşulları nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Evde yapılmış konserve gıdaların yanı sıra bal, salamuralar ve fermente, füme ya da tuzlu balık, özellikle risk altındadır. Bebeklerin hastalığa yakalanma riski en yüksektir. Kramp, kusma, solunum problemleri, yutma güçlüğü, çift görme ve halsizlik veya felç gibi ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal vermeyin. Sızıntı yapan, deforme olmuş kutulardaki konserveleri kullanmayın.

 

 

 

 

Açık yaranız veya enfeksiyonunuz varsa yiyeceklere dokunmayın

Stafilokok, sandviçler, salatalar, hamur işlerinde oluşan bakterilerden kaynaklanan enfeksiyondur. En yüksek risk altındaki gıdalar, krema dolgulu hamur işleri, pudingler (yumurta, ton balığı, tavuk, patates, makarna ve dahil) sandviçler, salatalardır. Kusma, kramp, ishal gibi yarım saat içerisinde kendisini gösteren belirtiler yaklaşık 3 gün sürer. Bu bakteriden korunmak için yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi yıkayınız. El, bilek, burun, göz enfeksiyonunuz ya da açık yaranız varsa yiyecekleri tutmayın.

Bu belirtiler varsa zaman kaybetmeden hekime başvurun!

·Yüksek ateş,

·Kanlı dışkı,

·Uzamış kusma,

·3 günden fazla süren ishal,

·Ağız kuruluğu, baş dönmesi, azaltılmış idrara çıkma gibi dehidratasyon belirtileri.

Güvenli gıda tüketmenin ipuçları

·Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.

·Çiğ et ile temastan sonra yüzeyleri, mutfak eşyaları ve kesim tezgahını temizleyin.

·Ellerinizi kağıt havlu ile silin. Ortak kullanılan havlular risk oluşturur.

·Marul veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin dış yapraklarını atın.

·Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve peynir gibi gıdaları buzdolabında uygun ısıda saklayın.

·Sıcak gıdaları sıcak; soğuk gıdaları soğuk tutun.

·Yemeklerde ve salatalarda etkili bir dezenfektan olan sirkeyi mutlaka kullanın.

Bakmadan Geçme