Gençler, En Fazla Akraba, Eş Ve Dost Aracılığıyla İş Buluyor

Türkiye İstatistik Kurumu Malatya Bölge Müdürlüğü

         Türkiye İstatistik Kurumu Malatya Bölge Müdürlüğünün 2016 yılı Gençlerin İşgücü Piyasasına Geçişi Araştırma Sonuçları üzerinde yaptığı analizlere göre ülkemizdeki 15-34 yaş grubu nüfus mevcut işini  en fazla akraba, eş ve dost aracılığı ile bulmuştur. 15-34 yaş grubundaki çalışan nüfusun %40,2'si akraba, eş ve dost aracılığıyla, %35,5'i işverene doğrudan yapılan başvuruyla, %10'u medya, internet veya diğer kanallarda  yer alan ilanlar aracılığıyla, %4,4'ü eğitim-öğretim kurumları vasıtasıyla, %4'ü işverenin kişiyle doğrudan iletişim  kurmasıyla, %3,2'si istihdam ofisleri kanalıyla ve %2,6'sı diğer yöntemlerle mevcut işini bulmuştur.

         15-34 yaş grubundaki çalışan erkek nüfusta akraba, eş ve dost aracılığıyla iş bulma (%43,6) ilk sırada yer alırken aynı yaş grubundaki çalışan kadın nüfusta işverene doğrudan yapılan başvuruyla iş bulma (%36,5) ilk sırada yer almaktadır.

         Bitirilen eğitim düzeyi yükseldikçe akraba, eş ve dost aracılığıyla iş bulmanın azaldığı görülmektedir. Bir okul bitirmeyenlerin %57,7'si, lise altı mezunların %51,8'i, genel lise mezunlarının %43,2'si, mesleki veya teknik lise mezunlarının %40,1'i, 2 veya 3 yıllık  yüksekokul mezunlarının %32,8'i, 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarının %18,8'i akraba, eş ve dost aracılığıyla mevcut işlerini bulmuştur. 4 yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarının iş bulma kanalında ilk sırada %37,2 ile işverene doğrudan yapılan başvurular yer almıştır.

Bakmadan Geçme