Bakan Yılmaz, Sivas Kongresi´nin 98. yıl dönümü etkinliklerine katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Kongresi´nin 98. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti´nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi´nin 98. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi´nde tiyatro oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Canlandırmayı izleyen Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra Yukarı Tekke Mezarlığı´ndaki Selimefendizade´nin mezarını ziyaret ettiler. Ziyaretin ardından Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, Cumhuriyet Meydanı´ndaki Atatürk Anıtı´na çelenk bıraktı. Buradaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla sona erdi.

 

"Milletimiz, Sivas Kongresi´nde alınan kararların arkasındadır"

Bakan Yılmaz, daha sonra Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Bakan Yılmaz yaptığı konuşmada, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kongre üyeleri ve milli mücadelenin tüm kahramanlarını rahmet ve şükranla andığını söyledi. 

 

Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefine her geçen gün daha çok yaklaştıklarını ve bugün iki bayramı bir arada kutladıklarını belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Sivas Kongresi ve bu kongrede alınan kararların Cumhuriyet tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yeri vardır. 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında milli mücadele karargahı olarak kullanılan Sivas, Anadolu´daki milli mücadele hareketinin teşkilatlandırılmasında önemli bir rol oynamış, Cumhuriyet´in temelleri burada atılmıştır. Sultan şehir Sivas, 108 gün boyunca milli mücadeleye merkezlik etmiş, bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlara ev sahipliği yapmıştır. Tarih bu dönemde, Sivas Kongresi ve kongrede alınan kararlar kadar, bu kararları alan heyete ev sahipliği yapan Sivaslıları da yazmaktadır. Milli mücadele destanı Sivas ve Sivaslı olmadan hakkıyla yazılamaz."

 

Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Mücadele´nin Sivas´tan yönetildiği günlerde yaşanan önemli olaylardan biri de 20 Eylül 1919´da Amerikalı, Gazi Mustafa Kemal´e sorar, ´Millet tasarlanıp yapılabilecek her türlü teşebbüs ve fedakarlığa başvurduktan sonra da başarı sağlanamazsa ne yapacaksınız?´ Atatürk´ün bu soruya verdiği cevap, milli mücadelenin hangi ruh haliyle başlatıldığını göstermektedir. ´Ya başaramazsan ne demek? O, milletin ölmüş olduğu hükmüne varmak demektir. Öyleyse millet yaşadıkça ve fedakarca teşebbüslerine devam ettikçe başarısızlık da söz konusu değildir. İnanırsanız başarırsınız.´ Onlar inandılar ve başardılar. İnanmış bir millet ve onun inanmış lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, en zor şartlarda dahi tam bağımsız Türkiye´nin kurulabileceğini gösterdi."

 

"Bu aziz millet, ilelebet bağımsız ve hür yaşamayı hak etmektedir"

Sivas Kongresi´nde alınan kararlardan bahseden Yılmaz, "Milletimiz, Sivas Kongresi´nde alınan kararların arkasındadır. Bu ülkeyi bölmek, milli irade üzerine söz söylemek ve çağdaş mandacılık mümkün değildir. Milletimiz bunların hiçbirine müsaade etmeyeceğini en son 15 Temmuz milli irade destanında gösterdi. Canı pahasına tankların, silahların, bombaların karşısına dikildi. Kendisine ´vur´ emri verildiğinde, bu emrin aynı zamanda kendi şehadet emri olduğunu bile bile yerine getirmekten zerrece tereddüt etmedi. Bu aziz millet, ilelebet bağımsız ve hür yaşamayı hak etmektedir. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet idealini yaşatma kararlığından bundan sonra da zerrece taviz vermeyecektir." ifadelerini kullandı.

 

Bakan Yılmaz, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma yolunda cehalet ve yoksullukla savaşın devam ettiğini aktararak, "Bu yolda zafer ve istikbal bizimdir. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bugün de Allah yükümüzü taşıyacak güç, ayağımızı sürçtürmeyecek bir akıl ve kalp versin. Sivas Kongresi´nin yıl dönümünü bir kez daha kutluyor, ebediyete akıp giden her 98 senede Türkiye´nin çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum." dedi.

 

Konuşmaların ardından Sivas Kongresi´nin yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Bakan Yılmaz ödüllerini verdi.

Bakmadan Geçme