Ambalajlı ürünlerde büyük skandal

Aynı ambalajlı gıdaların Doğu Avrupa'ya düşük, Batı Avrupa'ya ise yüksek kaliteli gittiğine yönelik şüpheler büyüyor.

İlk adımı atan Letonya, şüpheli görülen 20 ürünü analiz edecek, Almanya’da satılanla arasında fark olup olmadığına bakacak.
Avrupa, yumurta krizinin artçılarını tam olarak atlatamadan şimdi de gıda ürünlerindeki standartsızlıkla mücadele etme kararı aldı. Aynı paket ürünün bir ülkeye yüksek, başka bir ülkeye ise düşük kalite ile giriş yaptığı tespit edildi. Konu hakkında harekete geçen Letonya Tarım Bakanı Janis Duklavs “Avrupa Gıda ve Veterinerlik Hizmetleri kurumunun yönetimi, tabir caizse, ‘şüpheli’ ürünlerin, hakkında en çok konuşulan 20’sinden numune almaya karar verdi” dedi.
Testlerin epey masraflı olacağını ifade eden Duklavs, testin amaçlarından birini “Ambalajlarda yazan ‘içindekiler’ kısmına bakarak aynı markaların aynı ürünlerinde, beyan edilen bir fark olup olmadığını görmek” olarak tanımladı. Duklavs “Mesela, Almanya ve Letonya’da satın alınan ürünlerin birebir aynı olmasına rağmen, laboratuvar sonuçlarına göre farklı olduklarının anlaşılması halinde, ortaya bambaşka bir durum çıkacaktır” dedi. Gıda ve Veterinerlik Hizmetleri kurumunun bu kararı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 13 Eylül tarihinde yaptığı bazı açıklamaların üzerine aldığı bildirildi. Juncker tamamen aynı ambalaja sahip ürünlerini Batı Avrupa için daha yüksek kalitede üretip Doğu Avrupa’da daha düşük kalitede tutan şirketlerin cezalandırılması için ulusal bazda daha fazla yetki kullanılabilmesi gerektiğini ifade etmiş ve “Slovaklar, dondurulmuş fileto balık ürünlerinde daha az balık yemeyi hak etmiyor” demişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Tüketici Haklarından Sorumlu Üyesi Vera Jourova ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla son dönemde AB Komisyonu’na tüketicilerden ‘çifte kalite’ mamuller hakkında çok sayıda şikayet geldiğini ifade etti. Tüketicilere, kandırıldıklarını düşündükleri ürünleri satın almama çağrısında bulunan Jourova, şirket veya marka adı açıklamadan, yüzlerce üründe bu sorunun yaşandığına dikkati çekti.
‘AYNI SORUN TÜRKIYE’DE DE VAR’
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AB ülkelerinde satılan ürünlerle Türkiye’de aynı ambalajda satılan ürünler arasında ciddi farklılıklar olduğu yönündeki tespitlere katıldığını dile getirdi. Ağaoğlu şunları kaydetti: “Bu yönde gelen şikayetler incelendiğinde, bazı markalı spor ayakkabılarının AB üyesi ülkelerde satılanla aynı kalitede olmadığını, bizzat görev yaptığım Tüketici Hakem Heyeti’nde gözlerimle müşahede ettim. Aynı durumu cep telefonlarında da görüyoruz. Özellikle GSM operatörleri tarafından ithal edilip taahhütle paketlerle tüketiciye taksitli satış şeklinde sunulan cep telefonlarından da çok sayıda şikayet gelmektedir.”
KAYNAK KARAR
 

Bakmadan Geçme