Ağbaba, 'Öğretmenlerin Yüzde 60'ı Mesleği Bırakmak İstiyor'

EĞİTİM SİSTEMİNİN MAĞDURLARI : ÖĞRENCİLER, VELİLER ,ÖĞRETMENLER

Ağbaba, “15 yıldır uygulanan eğitim politikaları sonucu eğitim sistemi her geçen gün bilimsellikten, çağdaşlıktan uzaklaştırılmaktadır. Dindar nesil yetiştirme hevesiyle  her mahalleye imam hatip okulu açarak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirenler, zaten sorunlarla boğuşan eğitim sistemine yeni sorunlar ilave etmektedir.” Dedi. Ağbaba, açıklamasında öğretmenlerle yapılan anketin çarpıcı sonuçlarına da yer verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Ağbaba “15 yıllık AKP Hükümetleri döneminde eğitimin iflas ettiğini, tutarsız eğitim politikalarının  öğrencileri ve eğitim emekçilerini olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Ağbaba, “Sık sık değişen Milli Eğitim Bakanları ve beraberindeki eğitim politikalarının yarattığı düzensizlikler, artan güvenlik sorunları, eğitim fakültelerinde verilen eğitimin niteliği, örgütlülük sorunları, atama sorunları, 4+4+4 eğitim sistemi sonrasında yaşanılan karmaşıklıkların olduğu bir ortamda eğitimden başarı beklemek mümkün değil” dedi.

ESNEK, KURALSIZ,GÜVENCESİZ ÇALIŞMA

AKP Hükümeti eğitimi sistemli bir şekilde gerileten, başarısızlığa sürükleyen, bilimsellikten uzaklaştıran hükümet olarak tarihe geçecektir” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “15 yıldır uygulanan eğitim politikaları sonucu eğitim sistemi her geçen gün bilimsellikten, çağdaşlıktan uzaklaştırılmaktadır. Dindar nesil yetiştirme hevesiyle  her mahalleye imam hatip okulu açarak, binlerce öğrenciyi zorla bu okullara kaydettirenler, zaten sorunlarla boğuşan eğitim sistemine yeni sorunlar ilave etmektedir. Eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma yöntemleri her alana yayılması kaygı verici duruma gelmiştir. OHAL gerekçe gösterilerek, binlerce ilerici, aydın, demokrat öğretmenin işine son verilmesi işin tuzu biberi olmuştur” dedi.

EN ÖNEMLİ VE EN BÜYÜK GÖREV ÖĞRETMENLERİMİZİN

CHP olarak eğitim – öğretim işinin temelinin öğretmen olduğunun farkındalığı ile hareket ettiklerini belirten Ağbaba, “Bize göre bu ülkenin en önemli ve en büyük görevini üstlenenler öğretmenlerimizdir. Öğretmenliği, toplumda saygın bir meslek olmaktan çıkaran uygulamalara, en kutsal mesleklerden biri olan öğretmenliği toplumun gözünde küçük düşürecek politikalara sonuna kadar karşı çıkıyoruz. Öğretmenlerin mutlu ve huzurlu  bir şekilde görev yapmaları gerekirken, adına sözleşmeli, vekil gibi isimler verip, asli işi yapan öğretmenleri farklı statüler ile haklarından yoksun bir şekilde çalıştırmak kabul edilemez” dedi.

  

KREDİ BORCU OLMAYAN ÖĞRETMEN YÜZDE 25

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir ankettin öğretmenlerin sorunlarını çok net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ankete katılanların yüzde 33’ünün 1, yüzde 27’sinin 2, yüzde 14’ünün 3 tane kredi borcu bulunuyor. Kredi borcu olmayan öğretmenler yüzde 25. Öğretmenlerin yüzde 17 si kredi kartı veya kredi borcu nedeniyle sicilinin bozulduğunu belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 60,7 si mesleği bırakmayı düşündüğünü söylüyor. Yüzde 97 si öğretmen atamalarında mülakatın yanlış bir yöntem olduğunu söylüyor. Öğretmenlerimiz, maddi  ve manevi yönden çok büyük problemler yaşıyor ” ifadelerini kullandı.

Ağbaba açıklamasının sonunda “Bu şartlar altında elbette 24 Kasım’ı bir bayram olarak kutlamaktan ziyade Türkiye’deki eğitim sisteminin ve eğitim emekçilerinin sorunlarının dile getirildiği ve bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunulduğu gün olarak değerlendirmek gerekmektedir. Özlemini duyduğumuz çağdaş Türkiye’nin oluşmasına ışık tutan bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme