Şırnak Heyeti Sınır Ticaretinin Yeniden Düzenlenmesini İstedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Kars’tan, Şırnak’tan tutun da Hatay’dan Kilis’e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan daha fazlasını kazandırabiliriz” dedi.

Bakan Tüfenkci, Bakanlık Toplantı Salonu’nda AK Parti Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan ile AK Parti İlçe Teşkilatları, belde belediye başkanlarını ve il teşkilat üyelerini kabul etti.

Heyet adına söz alan AK Parti Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan, bölgedeki işsizlik sorununu gündeme getirdi, sınır ticaretinin serbest bırakılmasını ve ticareti kolaylaştırması için Uludere’ye bir sınır kapısı kazandırılmasını, Silopi İlçesi’ne serbest ticaret bölgesinin kurulmasını, Habur Tır Parkı’nın modernize edilerek, Habur Gümrük Kapısı ile entegrasyonun sağlanmasını talep etti.

Talepleri dinleyen Bakan Tüfenkci,  sınır ticaretinin bölgede serbest bırakılmasına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı modeli anlattı.

Tüfenkci, sınır ticaretine ilişkin yapılan çalışmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a sunulduğunu belirtti, konuya ilişkin Ekonomi Bakanlığı ile istişarelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

tüfenkci, mevcut uygulamadaki sınır ticaretinin kapsamının yeni model ile daha genişleyeceğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Bu bölge için fabrikalaşma önemli ama sınır ticaretini etkin hale getirirsek bölge halkımız daha kazanç sağlar. Fabrika yapımı için arazi şartları çok elverişli değil, hammaddenin ulaşımı, ürettiğini satmak için nakliye masrafları da düşünüldüğünde maliyetler daha da artıyor.

Bizler sınır ticaretini mevcuttaki uygulamanın bir adım önüne taşır kapsamını genişletirsek, Kars’tan, Şırnak’tan tutun da Hatay’dan Kilis’e kadar olan bölgede sınır ticaretini etkin hale getirebilirsek bu bölgeye fabrikaların sağlayacağı kazançtan daha fazlasını kazandırabiliriz.

 Batı illerimizdeki sınırlarda sınır ticaretinin çok anlamı yok ama buralarda var. Buralarda biz uyuştucu ve benzin, mazot ticareti bunların önüne geçelim, ticareti de ithalat ihracat gibi değil tabanda yapılan bir ticaret haline getirelim. Esnafların, belgesini alanların şehirde yaptığı bir ticaret haline getirelim. Parası çok olan 3-4 insana bu işi teslim etmeyelim. Önerdiğimiz model bu esas üzerine.”

Bakan Tüfenkci, barkod koyarak, belirli kotalar, belirli miktarlarla kimin ne sattığını nereye sattığını gözlemleyerek modelin hayata geçirilebileceğinin altını çizdi.

Bakan Tüfenkci, heyetin Uludere’ye sınır kapısı talebine ilişkin de değerlendirme yaptı. Bu konuda Bakanlık yetkililerinin bölge yaptığı ziyareti aktaran Tüfenkci, arazi yapısının sınır kapısına elverişli olup olmadığı üzerinde durulduğunu belirtti.

Bakan Tüfenkci, bölgeye önümüzdeki ay bir ziyaret gerçekleştirerek yerinde inceleme yapacağını kaydetti ve şöyle konuştu:

“O bölgeye sınır kapısı yapmak istiyoruz, özellikle sınır ticaretinden dolayı yapılmasından yanayım. Habur gibi bir kapı olmasını beklemiyoruz ama karşı ile ticareti kolaylaştıracak bir kapı olsun istiyoruz. Çok büyük tırların gidip geleceği yollara da ihtiyaç yok. Üzümlü gibi bir sistemi kurabileceğimiz bir yapı oluşturabilirsek iyi olacak.”

Bakan Tüfenkci, Habur Tır Parkının işletmesinin özel idarede olduğunu hatırlattı, tır parkının modernize edilerek, Habur Gümrük Kapısı’na entegrasyonu için gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme