Ege Bölgesi Pamuk rekoltesi 187 bin ton

Tekstil ve Hazırgiyim ihracatçıları kontaminasyonsuz pamuk istiyor

Türkiye’nin ihracatta lokomotif sektörleri Hazırgiyim ve Tekstilin ana hammaddesi pamuk rekoltesinde sevindirici artış yaşanıyor. Tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları, rekolte artışı yanında kontaminasyonsuz ve uzun elyaflı pamuk arayışında.

 

Egeli pamuk üreticisi pamuğa verilen prim artışı sonrasında tekrar pamukla barıştı. Pamuk üreticisi bu yıl 110 bin 228 hektar alanda pamuk dikimi yaparak dikim alanlarını yüzde 20, pamuk rekoltesini ise yüzde 12.5 arttırdı.

 

Türkiye, 2016/17 sezonunda pamuk ithalatına 1.4 milyar dolar harcamıştı. Pamuk üretimindeki artışla birlikte pamuk ithalat rakamlarında gerileme öngörülüyor.

 

Pamuk üreticine kilogramda verilen 80 kuruşluk prim pamuk üretimini tetikledi.

 

Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmaları İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde gerçekleştirildi.

 

Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesi İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

 

Ünlütürk: "Kontaminasyonsuz pamuk istiyoruz"

 

Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesi Basın Toplantısı'nda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk; Rekolte çalışmasının tekstil sektörüne ışık tutan önemli bir çalışma olduğunu, rekolte çalışması ile birlikte pamuk kalitesinin yükseltilmesini de çok önemsediklerini, Tekstil ve Hazırgiyim sektörleri olarak kontaminasyonsuz pamuk beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.

 

Türk tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin Türkiye’de geçmiş yıllarda kontaminasyon sorunu yaşandığı için kontaminasyon garantisi olan Amerikan pamuğuna ciddi paralar ödemek durumunda kaldığına dikkati çeken Ünlütürk, "Özellikle beyaz renkli üretimlerde kontaminasyonsuz pamuk arayışımız öne çıkıyor. Ayrıca, uzun elyaflı pamuk üretimi için tohum seçimine de büyük önem verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

Türkiye genelinde pamuk dikim alanlarında yüzde 17 artış oldu

 

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, geçtiğimiz yıl binde 4'lük bir yanılgı payıyla rekolte tahminlerinin tuttuğunu, bu yıl da paydaşlarıyla birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek "Ekili alan artışı yüzde 20 civarında. UPK olarak da Türkiye genelinde yüzde 17 gibi bir artış bekliyoruz" dedi.

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca da, "Bölgemizde pamuk ekili alanlarının artmış olduğunu mutlulukla izliyoruz. Bu artışın verime de yansımasını ümit ediyoruz. Pamuk ülkemiz için önemli ve katma değeri yüksek bir ürün" ifadelerini kullandı.

 

İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak ise 2017/18 dönemi pamuk üretim beklentisine ilişkin bilgi verdi. Bu sezon Ege'de 187 bin tonluk rekolte beklendiğini ifade eden Uçak,"Bu sezon pamuk ekim alanlarının yüzde 20.4 artışla 110 bin hektara yükseleceği tahmin edilmektedir. Ortalama kütlü verimin 447 kg/dekar olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 492 bin 393 ton olması bekleniyor. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 187 bin ton olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

 

Hazırgiyim ve Tekstil Sektörlerinin 9 aylık ihracatı 18 milyar 595 milyon dolar oldu

 

Ana hammaddesi pamuk olan Türk hazırgiyim ve tekstil sektörleri, 2017 yılının Ocak - Eylül döneminde Türkiye'ye 18 milyar 595 milyon dolar döviz kazandırdı. Bu ihracatın 12milyar 649 milyon dolarlık büyük kısmı Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü tarafından gerçekleştirilirken, Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü'nün ihracatı ise 5 milyar 946 milyon dolar oldu.

 

2017 yılının 9 aylık döneminde Ege Bölgesi'nin Tekstil ve Hazırgiyim ihracatı ise; 2 milyar 230 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Hazırgiyim ihracatı 1 milyar 817 milyon dolar iken, Egeli Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları 413 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı. Ege Bölgesi, Türkiye'nin hazırgiyim ve tekstil ihracatından yüzde 12 pay aldı.

 

Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesi'nin açıklandığı basın toplantısına; İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Uz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Bülent Uçak katıldı.

Bakmadan Geçme