9. Uluslararası Kervansaray Buluşmaları Gerçekleştirildi

Battalgazi Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Kervansaray Buluşması Kortej Yürüyüşü yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Öğretmenevi önünde başlayıp İnönü kapalı Çarşı üzerinde sona eren Kortej Yürüyüşü’nde renkli görüntüler yaşandı.

 

Battalgazi Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Kervansaray Buluşması Kortej Yürüyüşü Öğretmenevi önünde başladı. Yürüyüşe, Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, AK Parti Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Osman Güder, AK Parti Battalgazi kadın Kolları Başkanı Şule Özkan, MHP Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Mesut Samanlı, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Kortej Yürüyüşü’ne İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Atlı Sporlar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yazıhan Belediyesi Atlı Cirit Takımı katılırken, Battalgazi Belediyesi Mehter Takımı, Battalgazi Otağı, Battalgazi Halk Eğitimi Folklor ekibi, Battalgazi Belediyesi Akmercan Çöpçüler Korusu, Arslantkepe Kazı ekibi, Seyyid Battalgazi Okçuluk Kulübü, Battalgazi Avcılık ve Atıcılık Kulübü, Yetimler Kervanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, Sema ve Semazen ekibi, Sarıcıoğlu Petrole ait klasik otomobiller, Malatya Musiki Cemiyeti, Battalgazi Belediyespor ve Kafkas Yöresel Halk Oyunları ekipleri, yürüyüşe renk kattı. İnönü Caddesi boyunca vatandaşların sevgi gösterisinde bulunduğu yürüyüş, İnönü Kapalı Çarşı üzerinde sona erdi.

 

İnönü Kapalı Çarşı üzerinde düzenlenen programda konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2005 yılında düzenlenen ilk Kervansaray Buluşması’na dikkat çekerek, “Kervansaray Buluşmaları’na özellikle 1990 yılında hazırlamış olduğumuz Malatya Tarihi’nin ilk kitabında şöyle bir yazı yazmıştık. O yazının içeriğinde ise “Önce çökmüş, sonra göçmüş ve şimdi ölüm sessizliğine bürünmüş bir mekan üzerinde ölüm sessizliği yaşanıyor. Acaba bunu yazıp söylememiz bizim günahlarımızı affettirir mi?’ diyorduk. İşte 2004 yılında belediye başkanı olduktan hemen sonra İnönü Üniversitemizde Fazlı ve Göknur Hoca ile birlikte o metruk halde bulunan ve kendi haline terk edilmiş o tarihi eserlerin ayağa kaldırılması noktasında, gerek hükümetimiz, gerek o dönmedeki milletvekillerimiz, yine o dönemdeki Vakıflar Genel Müdürlüğümüz Yusuf Bayezıt, gecesini gündüzüne katarak buradaki tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında büyük çaba gösterdi. Battalgazi evliyalar şehridir.Battalgazi’deki kendi haline terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş tarihi eserleri ve kültürel eserleri ayağa kaldırılması gerekiyor diyordu. El ele verdik, gönül gönüle verdik Kervansaray Buluşması’nın ilkini 2005 yılında gerçekleştirdik” dedi.

 

“Bir memleketin geçmişini ayağa kaldıramazsanız, geleceğe güvenle bakamazsınız” diyen Başkan Gürkan, “ Kervansaray Buluşmaları’nın birinci amacı toplumumuzdaki milli birlik ve beraberlin tahsis edilmesidir. Yani Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin dediği gibi “Bir olacağız, diri olacağız” felsefesinin temelini oluşturmaktı. Bu birliktelik aynı zamanda çökmeye yüz tutmuş tarihi eserlerin ayağa kaldırılması, sivil toplum örgütlerinin ilgisinin çekilmesi, vatandaşlarımızda tarih ve kültür bilincinin tesis edilmesini sağlamaktı. Bugün Allaha şükür ayağa kaldırılmamış hiçbir tarihi eserimiz kalmamıştır. Bu konuda hükümetimizin desteği, devletimizin desteği, sivil toplum kuruluşlarının ve bürokrasimizin desteği ile sağlanmıştır. Battalgazi bizim ecdat yadigarımız, belleğimizdir. Oradaki tarihi eserlerimiz, türbeler, kümbetler, ziyaretler, camiler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar ayağa kaldırıldı. İnşallah bundan sonraki süreçte Tahtalı Minare Hamamı, 15 güne kadar bitiriliyor. Askerlik Şubesi’ne başladık. Onu da 6 içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Tabiat Parkı olarak tesis ettiğimiz bin yıllık tarihi Çınar’ın çalışmaları bitti. İspendere Şifalı İçme Sularımızı Eylül ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Asfalt Plenti, Konkasör ve diğer asfalt üniteleri, Engelsiz Yaşam Merkezleri, Yaşam Merkezleri, Battalgazi’yi mazisine layık istikbale hazırlanması noktasında yola çıktığımız bu yolda en güzel hizmetleri sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Gürkan, Şahabe-i Kübra Medresesi’nin de ayağa kaldırılacağını belirterek, “Buradaki temennimiz ve dileğimiz de odur ki Kervansaray Buluşmaları’nın bundan sonraki sürecinde özellikle Ulu Cami’nin kıble kısmında ve batı kısmında bulunan iki medrese var. Biri Şahabe-i Kübra Medresesi, diğeri ise Şahabe-i Şura Medresesi. Kazı alanları boşaltılarak Türkiye’de bir ilk olacak Şahabe-i Kübra Medresesi’nin kendi temelleri üzerinde yükselmesini ayağa kaldıracağız. Ardından Şahabe-i Şura Medresesi’nin tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, konuşmasına Battalgazi Belediyesi Akmercan Çöpçüler Korosu’na teşekkür ederek başladı. Çalık, AK Parti’nin belediyecilik anlayışının Malatya’da tezahür ettiğini belirterek, “AK Parti’nin belediyecilik anlayışının Malatya'da tezahür ettiği en önemli ilçelerimizden bir tanesi Battalgazi. Başkanımız, 2004 yılından itibaren birçok hizmeti Battalgazi ile Malatya'mızla buluşturdu. Ve belediyecilik hizmetlerini yaparken de sosyal ve kültürel belediyeciliği hiç ihmal etmedi. Ve kökü mazide olan atiyi temsil etmek adına da elinden gelen tüm gayreti ve çabayı da sarf etti. Ben bu vesile ile kıymetli başkanım Selahattin Gürkan'a AK Parti’ye yakışan belediyecilik anlayışıyla hizmet ettiği içinde hassaten teşekkür ediyorum. Ellerinize sağlık, yüreklerinize sağlık. En büyük teşekkürü AK Parti Milletvekilimiz Ali Osman Başkurt'a yapmak istiyorum. O gün Vakıflar Genel Müdürlüğünü Malatya'ya getirerek nasıl bütün Malatya'yı Battalgazi'den Arapkir'e kadar bütün şehri vakıflar ayağı ile kaldırmak üzere mücadele ettiğini biliyorum ve o gün değerli Belediye Başkanımdan hassaten yereldeki bütün imkanlarını kullanarak yerelde Milletvekilimiz Ali Osman Bey ve genel müdürümüz, bakanlarımızın destekleri ile Kervansaray ayağa kalktı. Ama ayağa kalkması bir hamleydi. Çok önemli bir hamleydi. Ama ondan sonra devam ettirilmesi bunu festivale, şölene, birliğe, beraberliğe dönüştürülmesinde göstermiş olduğu çaba için Selahattin Başkana hassaten teşekkür ediyorum.  Bizim şölene, bizim festivale, bizim bütün güzelliklere, insanlarımızla bir arada olmaya hassaten ihtiyacımız var. Türkiye'yi belediyecilik hizmetinde Türkiye'ye en iyi hizmeti yapan isim hepinizin tanıdığı bir isim 1994 yılında çöp yığınlarının olduğu ve susuzlukla yaşanılan sorunların çözülmesine vesile olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dı. Ve o gün o belediyecilik anlayışı ile Türkiye'yi tanıştırdı. İşte o günkü o belediyecilik anlayışı bu gün Türkiye'de gereği yerine getiriliyor. Belediye başkanlarım bu konuda hassaten çok güzel çalışmalar yapıyor” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Battalgazi Belediyesi Akmercan Çöpçüler Korosu muhteşem bir konser verdi. Konser, izleyenlerden büyük alkış aldı. PH

Bakmadan Geçme